Send ut nabovarsel

 

20.8.2013    Det er tittelen som en påpasselig norsk redaksjon har utstyrt en oversatt, engelsk reportasje om nye Jaguar F-type sportsbiler, skrevet av en reporter som er hensatt til en pubertetsliknende begeistringstilstand – iblandet noen kritiske perspektiver. Journalisten synes godt voksen. Er det slik den mannlige overgangsalder fortoner seg? Skal vi synes synd på dem som trenger at sportsbilen deres støyer ned nabolaget, fordi de ikke fikk nok oppmerksomhet som barn, eller er forsømt av kjæresten? Og som nå ber om å bli sett, for enhver pris?

Nabovarselet skyldes naturligvis det i overkant støyende eksosanlegget på sportsbilene, da bilene ble startet på et område like i nærheten av Edinburgh slott. Eksosrørene ble betegnende nok sammenlignet med kanonmunninger, og smellene som ble avfyrt da motorene startet opp var langt høyere enn de normale smellene fra de daglige kanonsaluttene fra slottets murer, midt på dagen. En av byens akustiske kjennetegn og turistattraksjoner.

Det å starte bilen beskrives på følgende måte: «Plutselig brummer det fra ett av kanonbatteriene, og den skyldige avsløres lett av en liten sky av hvit røyk som dras av sted i den kjølige morgenbrisen. Det kraftige brølet slynges i alle retninger over esplanaden foran Edinburgh slott. Og når lyden omsider dør ut, kommer det et skarpt skudd, som fra en rifle, når turtallet går mot et roligere nivå. Deretter gis det mer gass.

Det er en herlig lyd, en raspende reise oppover den musikalske skalaen, og en ujevn spraking og smelling på vei nedover igjen. Smilene sprer seg. Edinburghs signalkanon, som skyter klokken ett, ble avfyrt seks timer for tidlig.

Et hode stikker fram fra en van på den andre siden av esplanaden. En liten dame med en stor tavle sjokker nervøst over plassen.»

      Det vi mest savner er kritisk spørsmål om hvorfor så avansert teknologi ikke også kan inneholde adekvate løsninger for å temme lydenergien når 4-500 hestekrefter slippes løs. Det kan se ut som om «lex Porsche» – det overdrevne lemfeldige tillegget om sporstbiler som ble innarbeidet i EU´s nye lovforslag om maksimalstøy fra biler, tolkes som fri vei for sportsbilbransjen.

Gromlyd kan selvfølgelig være gøy, men overbærenheten tar slutt om man eksponeres for trafikkstøy over skadegrensene, 24/7, i år etter år inntil hjerteattakket tar en.

 

 

Les hele sportsbilreportasjen.

Les WHO om helseskader fra støy.

Gå til nyhetsoversikt

 

Villmann, skriver bilbladet om denne Jaguar F-type. Sportsbilen fremhever seg blant annet ved et særdeles støyende eksosanlegg som ikke nok forsøker å tøyle lydenergien fra 380 hk. Det minner oss om at EU-forslaget om nytt støyregelverk fremdeels ikke er ferdig behandlet. EU-parlamentet skal ha lovforslaget til en "second reading". Man kan jo håpe at man ser på forslaget om tillatt støy fra sportsbiler en gang til.